Portugisisk Vannhund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Portugisisk Vannhund

"Cao de aqua"

 

                                                                                                     

 

Portugisisk  vannhund er en meget gammel rase som har eksistert rundt Portugals kyster i uendelige tider og var den beste hjelpen en portugisisk fisker kunne få. Den ble omtalt for første gang i Portugal så tidlig som midten av 1200 tallet. I år 1297 skrev en portugisisk munk om en druknende sjømann som ble reddet ”av en hund med sort lang pels, klippet fra siste ribben og med en tufs på haletuppen”. Beskrivningen illustrerer pels og klipping av våre dagers Portugisisk vannhund og er så vidt man vet det første som ble skrevet om rasen. Vannhunden har fått sitt navn på grunn av sitt arbeidsområde. På fiskebåtene var det ofte en eller to hunder som voktet båten og redskapen, den kunne apportere fisk eller annet som falt over bord og varslet om haier og skjær i vannet. Spanjolene oppdaget også hundens utrolige svømmeferdigheter. De brukte hunden til å svømme med beskjeder mellom båtene og mellom båtene og land, mens den Spanske armada seilte i det Engelske farvannet. Den portugisiske vannhunden ble opprinelig avlet frem for å arbeide i vann, men er i dag også en populær familie og selskapshund.Den tradisjonelle klippen av den Portugisiske vannhunden er ytterst funksjonell. Fra det siste ribbenet og bakover er den klippet kort. Den sterke halen er klippet 2/3 og på den ytterste delen beholdes pelsen i full lengde. ’Dette gir en ekstremfremdrift og manøvermuligheter under vann. Den uklipte framdelen beskytter indre organer i det kalde vannet og angrep av fisk og lignende. Den fungerer også som en slags flytevest og beskytter når hunden  hopper opp av vannet på det gyngende båtdekket. Den første gangen du møter en Portugisisk vannhund blir du imponert av hundens styrke og utholdenhet til tross for at den ikke er noen stor hund. Etter hvert som du lærer hunden å kjenne vil du oppdage at det er en spesiell hund. Den liker ikke å være alene, men aksepterer det. En Portugisisk vannhund har behov for kameratskap både med dyr og mennesker. Hundens hjerne er alltid aktiv og trenger regelmessig stimulans for at den skal være rolig og fornøyd. Hunden har en stor porsjon med toleranse og ingen aggressive tendensert, men er ingen myk eller feig hund. Den er modig og forsvarer de som står han nær, dette gjelder både mennesker og dyr. Den Portugisiske vannhunden er allergivennlig, dette fordi den i likhet med noen andre raser  ikke feller pels.

Hode :Skallen er noe lenger enn snutepartiet og rundet. Markert nakkeknøl, hvelvet skalletak og tydelig pannefure. Markert stopp, bred nesebrusk, sort hos sorte hunder, brun hos brune hunder og sort hos hvite hunder.

Øyne: Middels store, skråstilte og  vidstilte.

Ører: Hjerteformede, tynne, ansatte ovenfor øyelinjen. Skal ligge godt inntil hodet.

Bitt: Saksebitt.

Hals: Rett, kort, buet, bæres høyt.

Kropp: Kort, rett rygg, lett hvelvet kryss. Bred og dyp brystkasse. Ingen fremtredene manke.

Ben: Velvinklet forparti, kraftig benstamme, rette forben, lang og sterk mellombånd. Velvinklet bakpart, god muskulatur, parallelle bakben. Langt og godt hvelvet lendeparti.

Poter: Runde og nokså flate, svømmehud mellom tærne, tykk tredepote ,og de andre normale.

Hale: Middels høyt ansatt, normal lengde, bæres ringet eller hengende.

Bevegelse: Livlig og energisk.

Pels: Tett og rikelig, dekker hele kroppen. To hårlagsvarianter forekommer. 1. ganske lang pels, bølget, luftig og lett glinsende. 2. Kortere pels som danner lokker, tykk og tilliggende . Pelsen er i varianter uten underull. Når pelsen er lang nok, klippes den på snuten, lendepartiet og flanker samt på bakbena. Håret på halen skal beholde full lengde på 1/3 av halen.

Farge: Sort, hvit, forskjellige varianter av brun eller kombinasjoner av sort eller brunt med hvitt.

Skulderhøyde: Hannhunder: 50 cm til 57 cm – idealhøyde er 54 cm.

                          Tisper: 43 cm til 52 cm – idealhøyde er 47cm.