Løwchen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Om Løwchen

 

 

En liten sjarmerende hund som kjennetegnes med sitt kjærlige og lekelystene  vesen. Løwchen betyr ”liten løve” og hentyder til rasens tette klipp på bakparten, ben og poter, som gir den sitt løve utseende, pelsen på resten av kroppen er lang og skal ikke klippes.

Løwchen er en meget gammel rase som stammer fra Frankrike, hvor det riktige navnet er bichon petit chien lion.  På malerier fra 14. århundre og frem til 17. århundre kan man se klippede løwchen  avbildet med sine fine fruer og maktrike menn. På domkirken i Ammiens, bygget i det 14. århundre, smykker 2 klippede løwchen- uthugget i stein – den hellige Firmins grav. Etter den 2. verdenskrig var rasen i ferd med å dø ut. Det var så få hunder igjen at i Guieness Rekordbok fra 1969 ble den omtalt som verdens mest sjeldne hunderase. Det var ca 40 løwchen og halvparten var i Tyskland og resten fordelt rundt på kontigentet. En løwchen er en selvsikker, våken og oppservant  hund som uten sjenanse tar sin plass i familien. Ønsker man en hund som skal ligge rolig på plass, er ikke dette den riktige rasen. En løwchen er nysgjerrig og vil alltid være med på det som skjer , de skal sprudle og være full av energi, slipper man en flokk løwchen sammen, eller gir den sin favoritt leke, gir den underholdning som driver alle deprimerende tanker på flukt. Det er helt naturlig for den å ta kontakt med fremmede og einer seg utmerket som familiehund. Selv om den er liten er den en robust hund som gjerne går en lang tur sammen med sin eier.

Hode: Kort og ganske bredt fra toppen av skallen til snuten. Bæres høyt. Sallen skal være flat, like bred som lang. Moderat markert stopp. Ganske bred og rett snuteparti med sort nesebrusk. Stramme og sorte lepper. Kraftige tenner, saksebitt, komplett tannsett, mangel av P1 tolereres.

Øyne: Fremoverrettede  øyne med god avstand. Store, meget mørke og runde med pigmenterte øyelokk.

Ører: Lavt ansatte ører (i øyehøyde). Moderat lange, rekker nesten til halve snutelengden hvis trukket fremover. Hengende med godt beheng. Behenget bør rekke minst til snutespissen.

Hals: Med god lengde, lett buet, går jevnt over i skuldrene og manken.

Kropp: Kort og velproporsjonert. Rett overlinje. Kort, bred og muskuløs i lende. Velutviklet brust, rekker til albuene. Godt opptrukket underlinje. Halen skal være ansatt litt under overlinjen. Bæres elegant buet over ryggen uten å berøre denne. Bare haledusken berører ryggen enten stående eller under bevegelse.

Ben: Rette forben med skråstilte skuldre, muskuløs. Godt tilliggende albuer. Små og runde poter, godt knyttet og hvelvet. Rette bakben med muskuløse lår. Overlåret skal være like langt som underlåret. Forholdsvis kraftige haser, normalt vinklet.

Bevegelser: Livlige, energiske og med god steglengde. Paralelle bevegelser med  hode stålt båret.

Pels: Silkeaktig, langt, bølgete, tett uten underull. Alle farger er tillatt,  untatt leverfarget og skjokoladebrun.

Størrelse og vekt: Mankehøyden:26 – 32 cm +/- 1 cm.

Vekt: ca 6 kg.